Bývalého šéfa pivovaru Urpín Čupku súd oslobodil

01.10.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 1. októbra (TASR) – Okresný súd v Banskej Bystrici dnes oslobodil spod obžaloby pre trestný čin neodvedenia dane a poistného a pokračovací trestný čin nezaplatenia dane bývalého konateľa pivovaru Urpín Pavla Čupku. Ako konštatoval sudca, skutok nie je trestným činom.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Krajského súdu v B. Bystrici Nina Spurná, proti rozhodnutiu súdu zahlásil odvolanie prokurátor. "Obžalovaný ako aj obhajca sa vzdali práva odvolanie podať," pripomenula.

V spore, ktorý sa ťahá už niekoľko rokov, viní prokuratúra niekdajšieho privatizéra P. Čupku z toho, že si ako vlastník a konateľ pivovaru ubral na nezaplatených daniach približne 95 miliónov korún, (asi 3,15 milióna eur). Čupka to však neustále odmietal. Tvrdil, že obžaloba je neobjektívna a žiadal vyhotovenie nového znaleckého posudku, ktorý mal určiť skutočný rozsah nedoplatkov. Ani s ním však neskôr nesúhlasil a požiadal o doplnok.

Podľa prokurátora Čupka spáchal pokračujúce trestné činy neodvedenia a nezaplatenia dane a poistného v rokoch 2001 až 2003. Neodviedol a nezaplatil dane, hoci na účtoch spoločnosti mal dostatok peňazí. Podľa obžaloby išlo o neodvedené preddavky na daň z vyplatených miezd zamestnancov, daň z pridanej hodnoty z piva a cestnú daň. Bývalému mäsiarovi a tiež politikovi, ktorý sa angažoval v štruktúrach ĽS-HZDS hrozil až 12-ročný trest.
 

Vyberte región